Znaleźć punkt B
Olel: Znaleźć punkt B symetryczny do punktu A (−1,−3) względem prostej x+2y−2=0.
Obliczyłam prostopadłą, na której leży punkt B − y=2x−1
| | 4 | | 3 | |
Następnie policzyłam punkt przecięcia obu prostych: O ( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | |
i nie wiem co dalej, w notatkach mam takie coś:
| | 3 | | −3+y | |
i |
| = |
| i dalsze obliczenia, które doprowadzają do współrzędnych punktu B, ale |
| | 5 | | 2 | |
nie wiem o co chodzi w tych zapiskach, które podałam... z góry dziękuję za pomoc.