prawdopodobienstwo konsultacja
noddy: Rzucono 2 razy kostka.oblicz prawdopodobieństwo następujących zdarzeń:
A− na 1 kostce wypadła parzysta liczba oczek
B− iloczyn otrzymanych oczek jest liczba nieparzsta
sprawdz czy zdania A i B sa niezalezne?
31 sty 15:50
Eta:
|Ω|=62
A={(2,1,) (2,2), (2,3) ........, (2,6)
(4,1), (4,2),....... , (4,6)
(6,1),............... , (6,6)}
|A|= 3*6=18 P(A)= ........
B= {(1,1), (1,3), (1,5)
(3,1) (3,3) (3,5)
(5,1) (5,3) (5,5)}
|B|= 3*3=9 P{B}=.......
A∩B= {zbiór pusty}
P(A∩B)= 0
jeżeli P(A∩B)= P(A)*P(B) to zdarzenia A i B są niezależne
dokończ i podaj odp:
31 sty 16:37