matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykres modułu sinusa i cosinusa
selen:
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak narysować wykres |sinx+cosx|
?
31 sty 15:39
As:
∫x
5
+2 / x
4
−1
5 wrz 14:41
Trivial:
1
1
sinx+cosx =
√
2
(
sinx +
cosx) =
√
2
√
2
π
π
π
=
√
2
(cos(
)sinx + sin(
)cosx) =
√
2
sin(x+
).
4
4
4
Użyłem wzoru: sin(x+y) = sinxcosy + sinycosx.
π
|sinx+cosx| =
√
2
|sin(x+
)|.
4
To już łatwo narysować.
5 wrz 15:28