Funkcja liniowa określona jest wzorem f(x)=3x b
maturzysta: Funkcja liniowa określona jest wzorem f(x)=3x+b
a) Wyznacz współczynnik b, wiedząc ,że f(x-2)=3x-5
b)Narysuj wykres funkcji
c)sporządż wykres funkcji g, który jest obrazem wykresu funkcji f w przesunięciu o 2
jeddnostki w góre wzdłuż osi OY.
d)Podaj, dla jakich argumentów wartości funkcji g są ujemne
Prosze o pomoc w rozwiązaniu zadania
2 lut 16:44
w99: 3x-5=3(x-2)+b
3x-5=3x-3+b
b=-2
2 lut 16:48
w99: i masz y=3x-2 zrob sobie tabelke
2 lut 16:49
w99: jak znajdziesz punkty narysuj wykres.. pozniej kazdy punkt o 2 w gore i jest funkcja g
2 lut 16:50
maturzysta: dziekuje
2 lut 16:50
w99: i odczytaj z wykresu dla jakis x, y jest ponizej zera
2 lut 16:50
w99: oczywiscie tej funkcji o dwa w gorze
2 lut 16:51
w99: czy to nie zadania z jakiejs probnej matry?
2 lut 16:51
w99: bo juz je chyba robilam
2 lut 16:51
w99: i jak wyszlo?
2 lut 16:53
maturzysta: tak z operonem, mam pytanie 3(x-2) nie powinno byc 3x-6

i wtedy
3x-5=3x-6+b
b=1
2 lut 16:53
w99: tak tak
2 lut 16:54
w99: sory
2 lut 16:54
maturzysta: heh
2 lut 16:54
gumiś: Tak masz rację w99 się pomyliła !
2 lut 16:55
maturzysta: zdarza sie najlepszym
2 lut 16:56
gumiś: Ok
2 lut 16:56
w99: gumis mozesz mnie za to pobic, jesli to takie przestepstwo..
2 lut 16:56
gumiś: Ale skądże ! nawet tak nie myśle!
Tyle zdadanek rozwiazujesz ! Jesteś ok!
Zauważyłam , więc poprawiłam! to chyba dobrze ? co ?
Pozdrawiam Maturzystów!
2 lut 16:58
w99: spoko.. joke to byl
2 lut 17:01
gumiś: A zamiast " gumisia" mogę być " Ula z I "b" "

może tak wolisz
2 lut 17:01