matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że 2009 ∑ U{1}{i(i+1)} < 1 i=1
ancymon:
Uzasadnij, że 2009
1
∑
< 1
i(i+1)
i=1
31 sty 14:37
maciej:
sumy częściowe: s1=1/2 s2=1/2+1/6=2/3 s3=2/3+1/12=3/4 . . sn=n/(n+1) . s2009=2009/2010<1
31 sty 14:50