Pochodne problem
słaby124: Witam mam problem z pochodnymi ,
f'(x)= [ln(1+x
2)]'=1/x*(1+x
2)= 1/1+x
2 * 2x = 2x/1+x
2 
? dobrze to rozwiązuje

a pozniej
jak policzyć z tego drugą pochodną ?
31 sty 13:54
jo: Dobrze. Druga pochodna to pochodna z pierwszej pochodnej
31 sty 13:58
słaby124: wyszło mi 2+2x2(1+x2)2 możesz sprawdzić czy dobrze ?
31 sty 14:01
31 sty 14:19
słaby124: aha no wieksze odejmujemy od mniejszego moj bład ale w tym zadaniu musze wyznaczyc przedzialy
wypuklości nie wiem jak i punkty przegięcia funkcji liczy się je z delty z 2−2x
2
31 sty 14:26
jo: Nie trzeba deltą...
2−2x2 = 0 ⇒ 2(1−x2) = 0 ⇒ (1−x)(1+x)=0 ⇒ x1=−1 x2=1
31 sty 14:29
słaby124: czyli x
1=−1 x
2=1 są punktami przegięcia

a jak policzyc te pzredzialy wypuklości i
wklęslości
31 sty 14:36
jo: Całe musisz przyrównać do zera:
31 sty 14:37
słaby124: | | 2−2x2 | |
a nie |
| > 0   bo z = 0 moge delte obliczyć chyba tylko a x 1 i x 2 juz |
| | (x2+1)2 | |
mam ..
31 sty 14:58
jo: Tak, teraz f''(x)<0 oraz >0
31 sty 15:20
jo: Te dwa punkty −1 i 1 to punkty przegięcia.
31 sty 15:23
Bjornolf: mogę sie mylić, ale rysujesz sobie parabole skierowaną w dół i odczytujesz wartości
mniejsze/większe od 0.
wtedy robisz ładną tabelkę
[url]
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html [/url] i odczytujesz że x∊(−
∞,−1) i (1,
∞)
jest funkcją wklęsłą i analogicznie do wypukłej
prosiłbym o korektę, gdyż nie jestem wiarygodnym źródłem
dobrze rozumiem?
31 sty 15:23