optymalizacyjne
w99: w trojkat prostokatny o przyprostokatnych 6 i 8 wpisujemy prostokat w taki sposob, ze
dwa jego boki zawarte sa w przyprostokatnych, a jeden z wierzcholkow lezy na
przeciwprostokatnej trojkata. Zbadaj, jakie powinny byc wymiary prostokata, aby jego
pole bylo mozliwie najwieksze.
2 lut 16:31
gumiś:
podam odp; a = 4 b= 3
wtedy pole prostokata jest maxymalne!
Dawać wskazówki ? czy juz sobie poradziłas ?
2 lut 17:12
gumiś:
C
I \
I \ oznaczmy AB= 6 AC= 8
I \
I \ AE = a --- prostokata
I \ AF = b --- " - "
F I ........ \ D
I I \ FC = y EB= x
I..........I. .\
A E B
a = 6 - x b= 8 - y P = a*b
ΔABC podobny do ΔEBD
czyli x/6 = b / 8 to x = 3*b/4
podobnie!
ΔABC podobny do ΔFDC to y/8= a/6 to y = 4*a/ 3
a = ( 6 -x) = 6 - 3b/4
więc funkcja pola której max mamy wyliczyc jest!
P( b)= ( 6 - 3*b/4) *b to P(b) = (-3/4)*b2 +6b
max jest dla
b= -6/ (2*(-3/4) bo ze wzoru na xw = -b/2a)
czyli b = 4 wiec a = 6- x gdzie x= 3*4/4 = 3
czyli a = 6- 3 = 3
odp: dla a= 4 i b= 3 prostokat tenma max pole!
2 lut 17:34
gumiś: No jak ?
2 lut 18:43