kombinatoryka
dario: ile jest liczb czterocyfrowych w których cyfrą setek lub cyfrą jedności jest 7. Ma wyjść 1710
ale nie wiem czemu tak
31 sty 13:27
Eta:
1) Cyfra setek jest 7 : x−1, 7, x ,x
na pierwsze miejsce 9 cyfr (bo bez zera)
na drugie tylko jedna ( bo siódemka)
na trzecie i na czwarte po 10 cyfr( bo już z zerem)
9*1*10*10= 900 takich liczb
2) cyfra jedności jest 7 : x−1, x, x, 7
podobnie
9*10*10*1 = 900 takich liczb
R−m 1800 , od tej ilosci nalezy odrzucić , te co się powtórzyły w 1) i 2)
x −1, 7, x, 7
czyli: 9*1*10*1= 90 takich liczb
zatem : 1800 −90= 1710 takich liczb czterocyfrowych
31 sty 14:57