zadanko
gimigis: co mogę z tym zrobić

x
3 − 3x
2 + 3x − 1
nie da się tego pogrupować chyba
31 sty 11:41
dario: podziel to przez x−1 jeśli wiesz jak się dzieli wielomiany
31 sty 11:49
gimigis: nie wiem niestety
31 sty 11:51
dario: to co masz to po podzieleniu wyjdzie (x−1)(x2−2x+1) teraz liczysz delte tam gdzie masz
równanie kwadratowe
31 sty 11:53
dario: w ogóle to widać ,żę x3−3x2+3x−1=(x−1)3
31 sty 11:55
gimigis: wielkie dzięki

mam jeszcze jedno pytanko
| | x2 + 2x + 4 | |
(x3 − 8) : |
| i zrobiłam mnożenie przez odwrotność,tam widać,że jest wzór |
| | x + 2 | |
skróconego mnożenia i dalej nie wiem co...
31 sty 12:00
xxx:
dalej trzeba uprościć
31 sty 12:02
gimigis: wiem,że trzeba uprościć
31 sty 12:09
dario: (x3−8)=(x−2)(x2+2x+4) potem skracasz i zostanie (x−2)(x+2) a to jest x2−4
31 sty 12:10
gimigis: | {x−2}{x2+2x+8} | |
| ja mam tak  |
| {x+2} | |
31 sty 12:19
dario: nie może być bo według wzoru x3−8 ma być tak jak napisałem a potem mnożysz przez odwrotność i
skracasz i jest (x−2)(x+2)
31 sty 12:22
gimigis: już wiem

dzięki
31 sty 12:24
lecoole: która z liczb:−3,−1,1 jest miejscem zerowym wielomianu w?
a) w(x)=x3+3x2−4
b)w(x)= x3+8x2+17x+6
c)w(x)= 6x3+x2−4x+
d) w(x)=x3+3x2−x−3
31 sty 13:24