matematykaszkolna.pl
Zadanie - pytanie Dejvid: Jak rozwiązać układ równań, który ma nieskończoną ilość rozwiązań.
31 sty 10:56
Mateusz: Dziwne pytanie po co chcesz rozwiązywac cos co juz masz rozwiązane cyt układ równań, który ma nieskończoną ilość rozwiązań"
31 sty 10:58
Dejvid: takie pytanie miałem na egzaminie teoretycznym z matematyki i nie widziałem jak na nie odpowiedzieć
31 sty 10:59
Dejvid: wydaje mi się ze jest to zwiazanie z macierzami, trzeba taki układ równań rozpisać za pomocą macierzy ale nie wiem jak to sformułować
31 sty 11:08
maciej: układ równan moze miec rozwiazania jednoznaczne tedy dla ukł powiedzmy 3 rown i3 niewiadomych mamy 3 jednoznaczne liczby jako rozwiazanie Układ 3 równan i 3 niewiadomych moze miec takze rozwiazania niejednoznaczne tak jest w przypadku gdy jedno z równan stanowi kombinacje liniowa drugiego. Podstawowym rwarunkiem ze uklad ma (nieskonczenie wiele) rozwiazan niejednoznacznych jest zerowanie sie wyzn glownego ukl. Czyli: 1. Liczymy wyznacznik glowny jezeli jest = 0 znaczy ze a) ukl nie ma rozw tak jest gdy wyznaczniki poboczne ukl Wx=Wz=...=0 b) ma ich nieskonczenie wiele gdy przynajmniej jeden z wyznacznikow pobocznych jest rony od 0 metodyka rozwiazania opera sie na macierzy uzupełnionej....
31 sty 11:25