matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kombinatoryka
dario:
n
k
n
k+1
n+1
k+1
wykaż, że jeśli n∊N , k∊N i k<n, to
+
=
31 sty 10:40
M:
3 kwi 17:08
wredulus_pospolitus:
Jakby z jakiegoś powodu ktoś potrzebował:
n
k
n
k+1
n!
n!
+
=
+
=
k!(n−k)!
(k+1)!*(n−k−1)!
n!*(k+1)
n!*(n−k)
=
+
=
(k+1)!(n−k)!
(k+1)!*(n−k)!
n!*( k+1 + n−k)
(n+1)!
n+1
k+1
=
=
=
(k+1)!*(n−k)!
(k+1)!(n−k)!
3 kwi 17:38