styczne
lukas: styczne do wykresu funkcji f(x)=sin(2x) + x gdzie x nalezy [0,pi] i rownoleglych do prostej
y=2x
31 sty 10:19
think: styczna ma równanie w takim razie y = 2x + b
a to dużo daje, bo a = f'(x0)
2 = f'(x0)
musisz policzyć pochodną w punkcie x0 podstawić do równania wyżej i wyliczyć x0.
jak to zrobisz to równanie stycznej to
y − f(x0) = f'(x0)(x − x0)
31 sty 10:32
lukas: dziwne rzeczy mi wychodza
31 sty 10:51
think: to daj obliczenia... sprawdzę w czym rzecz.
31 sty 10:53
think:
f(x) = sin2x + x
f
'(x) = 2cos2x + 1
f
'(x
0) = 2cos2x
0 + 1
f
'(x
0) = 2
2 = 2cos2x
0 + 1
2cos2x
0 = 1 / : 2
| | π | | π | |
2x0 = |
| + 2kπ v 2x0 = − |
| + 2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x0 = |
| + kπ v x0 = − |
| + kπ |
| | 6 | | 6 | |
ponieważ rozwiązania mają być z przedziału [0, π]
styczne to:
| | π | | π | | √3 | | π | |
y − f( |
| ) = 2(x − |
| ) ⇒ y = 2x + |
| − |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
lub
| | 5π | | 5π | | √3 | | 5π | |
y − f( |
| ) = 2(x − |
| ) ⇒ y = 2x − |
| − |
| |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 6 | |
31 sty 14:06