Logarytmy
Mathew: Czy mógł by mi ktoś pomóc mam takie zadanko i nie bardzo kumam jak zrobić
Określ dziedzinę funkcji:
f(x)= log(x2+4x+3)
31 sty 00:34
KM: Liczba logarytmowana musi być dodatnia
Czyli x2+4x+3>0
31 sty 00:34
Amaz:
x2+4x+3>0, w podstawie logarytmu mogą być tylko liczby większe od zera
31 sty 00:35
Amaz:
ta, liczba logarytmowana chciałem napisać
31 sty 00:36
Mathew: no oki ale co z założeniem że dziedzina musi należeć do zbioru R+ ?
31 sty 00:36
Mathew: w odpoiwedziach mam zbióe (−∞;−3) suma (−1;+∞)
31 sty 00:38
Amaz:
Musisz znaleźć takie x, dla których x2+4x+3 będzie większe od zera i te "iksy" są dziedziną
tej funkcji, którą napisałeś.
31 sty 00:39
Mathew: już rozumiem

dziękuje wszystkim
31 sty 00:41
Eta:
Omg

rozwiązujesz nierówność:
x
2+4x +3>0 Δ=........ x
1=........ x
2=........
(x+1)(x+3)>0
x€ ( −∞, −3) U ( −1, ∞) ....... i gra
31 sty 00:41
Mathew: dzięki eta już wiem
ps. nie ma co boga na daremno wzywać jak mogą sobie zwykli ludzie z tym poradzić
31 sty 00:45
think: eee a ktoś wzywał? Pan Bócek po to dał człowiekowi rozum by byle pierdołą mu głowy nie
zawracał....
31 sty 00:47