Pmocy!
Emi: Prosta o równaniu 5x+4y−10=0 przecina oś Ox układu współrzędnych w punkcie A oraz
oś Oy w punkcie B . Oblicz współrzędne wszystkich punktów C leżących na osi Ox i takich,
że trójkąt ABC ma pole równe 35 .
2 lut 16:10
Bogdan:
Wyznaczamy A.
y = 0 to 5x - 10 = 0 stąd x = 2.
A = (2, 0)
Wyznaczamy B.
x = 0 to 4y - 10 = 0 stąd y = 5/2
B = (0, 5/2)
Wysokość trójkąta ABC jest więc równa 5/2, a podstawa |AB| = |xc - 2|.
Punkt C = (xc, 0).
Wyznaczamy C.
35 = (1/2) * |xc - 2| * (5/2)
|xc - 2| = 28
xc - 2 = -28 lub xc - 2 = 28
xc = -26 lub xc = 30
Odp. C = (-26, 0) lub C = (30, 0)
3 lut 01:49