Jaka jest wartość parametru m na okręgach opisanych równaniami?
zola: Pomocy!:(
Dla jakich wartości parametru m(m∊R)okręgi opisane równaniami: o1:(x−m)2+(y−2m)2=1
oraz o2:(x−2)2+(y+1)2=16 są wzajemnie zewnętrzne?
30 sty 23:55
think: a możesz zobrazować jak to położenie okręgów "wzajemnie zewnętrznych" wygląda ?
31 sty 00:10
kachamacha: O1:
srodek jest w punkcie (m,2m) , promien=1
O2:
srodek jest w punkcie (3.−1) promień=4
31 sty 00:12
Bogdan:

Pewnie o to chodzi
31 sty 00:12
31 sty 00:12
Bogdan:
mówi się raczej − okręgi rozłączne zewnętrznie
31 sty 00:13
think: albo chodziło o styczne zewnętrznie
31 sty 00:14
Gustlik: Jeżeli chodzi o to, o czym napisał Bogdan, to skorzystaj z warunku |S1S2|>r1+r2, wtedy
okręgi sa rozłączne zewnętrznie.
31 sty 00:17
think:

a jeśli to o czym ja myślałam to, chodzi o taką kombinację okręgu o środku w (2, −1) i
promieniu 5 i prostej o równaniu y = 2x (ponieważ środek okręgu leży na tej prostej) .
y = 2x
(x − 2)
2 + (y + 1)
2 = 25
z tego układu wychodzi rozwiązanie x = 2 v x = −2
31 sty 00:31