Pole trapezu krzywoliniowego.
Rekin: Proszę o pomoc:
Skąd mam wiedzieć którą funkcje od której mam odjąć by potem zcałkować?
y = 3x2−6x+1, y = −3x2+3x+7
30 sty 23:44
Bogdan:
Naszkicuj obie parabole, od wyżej położonej odejmujesz niżej leżącą, trzeba wyznaczyć
ich wspólne punkty.
30 sty 23:47
Michael: Całkę masz w zakresie od x1 do x2. Otrzymujesz pole między osią x, a wykresem. Jak przebiega
poniżej osi x to pole ma znak ujemny.
Czyli sprawdzamy przebieg i odejmujemy odpowiednio.
Tu są dwie smutne parabole to łatwo dasz radę porównać.
30 sty 23:48
kachamacha: 3x2−6x+1=−3x2+3x+7
30 sty 23:49
kachamacha: 6x2−9x−6=0
30 sty 23:50
kachamacha: dzielę przez 3
2x2−3x−2=0
liczę Δ
30 sty 23:50
Bogdan:
Tu jest jedna smutna i jedna wesoła parabola
30 sty 23:50
kachamacha: Δ=9−4*2*(−2)=25
30 sty 23:51
kachamacha: wyliczamy x1 x2
30 sty 23:51
30 sty 23:52
kachamacha: to są granice
30 sty 23:53
Bogdan:
Proponuję podciągnąć obie parabole o co najmniej 2 jednostki do góry.
30 sty 23:54