Oblicz granicę
nUmer: Polecenie brzmi:
Czy do obliczenia poniższych granic można stosować regułę de l`Hospitala? Jeśli nie, to
uzasadnij dlaczego.
Zadanie pierwsze rozwiązuję następująco:
| | cos0 | |
limx→π2=cosxπ−2x= |
| =00
|
| | π−2π2 | |
odp. granica nie istnieje.
Drugie zadanie:
lim
x→∞=
xarctgx=
∞∞
otrzymuję symbol nieoznaczony a więc stosuję regułę de l`Hospitala
lim
x→∞=
xarctgx=
∞∞=1+x
2
Proszę o korektę
30 sty 23:28
Amaz:
limx→∞ arctgx = ?
30 sty 23:33
nUmer: do π2 − czyli obliczyć pochodną w mianowniku ?
30 sty 23:41
Amaz:
| | x | | ∞ | |
limx→∞ |
| = |
| = ∞ |
| | arctgx | | π/2 | |
30 sty 23:43
nUmer: fakt − czyli chciałem się upewnić − powinienem d l`Hospitalem obliczyć pierwsze zadanie?
30 sty 23:48
Amaz:
pierwsze tak, drugie nie
30 sty 23:51
AC:
Tak.
30 sty 23:51
nUmer: Dzięki
31 sty 00:00