punkty
karola: jakie punkty nieciągłości ma funkcja
f(X) = lnx x>0
arctgx x≤0
i jaki jest ich rodzaj ?
30 sty 23:25
think: liczysz granice lewo i prawostronne jeśli obie granice są skończone to jest to nieciągłość I
rodzaju, w pozostałych przypadkach mamy do czynienia z nieciągłością II rodzaju.

lim
x → 0−arctgx =....
lim
x→0+ lnx = .....
31 sty 00:20
karola: a te granice jakie wyjdą ?
i jak te punkty wyliczyć ?
31 sty 00:24
KM: limx→0− arctg x=0
limx→0+ ln x=−∞
31 sty 00:32
think: karola poszukaj wykresów tych funkcji choćby w googlach i odczytaj z wykresu...
31 sty 00:33
karola: te granice są skończone ?
31 sty 00:36
think: a czy nieskończoność jest skończona?
31 sty 00:50