matematykaszkolna.pl
bylbym wdziewczny jakby ktos mi zrobil te zadanie punkt po punkcie super: w tabelce podano wartosci pewnej funkcjiliniowej fdla dwóch argumentow x | - 4 | 4 -------|----------|----------------------------- to jest owa tabelka f(X) | 9 | 5 a) naszkicuj wykres funkcji b) napisz wzor funkcji c) oblicz miejsce zerowe d) okresl, dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci ujemne , a dla jakichdodatnie e) okresl monotonicznosc tej funkcji
2 lut 15:40
Ula z I "b": Zrobił? czy wytłumaczył jak zrobić ?
2 lut 15:44
super: zrobic zadanie bo tlumaczenie twoje pojdzie tylko na marne i zmarnujesz swoj cenny czas wiec poprosze zebys mi zrobila te zadanie w calosci
2 lut 15:53
Ula z I "b": Ale ja bardzo chcę Ci to wytłumaczyć! ...plissssssemotikonka
2 lut 15:54
super: wiem masz dobre checi i chcesz mi pomoc ale bardziej mi pomozesz jak mi te zadanie zrobisz emotikonka
2 lut 15:57
Ula z I "b": NO wykresu Ci tutaj nie narysuję ? no bo jak ? musisz sam narysować1 już Ci tłumaczyłam w poprzednim jak sie rysuje wykres!
2 lut 15:59
super: wykres to se narysuje tylko potrzebne mi te punkty wspolrzednych czy cos tamto nie bedzie problemu
2 lut 16:00
Ula z I "b": punkty masz w tej tabelce pierwszy to (- 4,9) a drugi ? .... napisz jaki tam widzisz? czekam!
2 lut 16:03
super: ( 4 :5)
2 lut 16:05
Ula z I "b": no i superrrrrrrrrrr! widzisz co daje tłumaczenie? to narysuj tę prostą ! za chwile będziemy dalej rozwiazywać! OK?
2 lut 16:07
super: no narysowalem i co dalej ?
2 lut 16:08
super: blagam napisz reszte podpunktow b,c, d, e tam tylko obliczenia i dla ciebie to jest latwizna wiec szybko napiszesz
2 lut 16:13
super: i jak robisz mi reszte tego zadania czy se odpuscilas ?
2 lut 16:28
Ula z I "b": wzór tej funkcji to y= ax +b bo to funkcja liniowa! teraz mamy obliczyć "a" i "b" podstawiamy do tego równania ( - 4, 9) czyli x= -4 y= 9 i też ( 4,5) czyli x= 4 y=5 zobacz jak ? 9 = -4*a +b i 5 = 4*a + b dodajemy ------------------ 14 = 2b bo - 4a +4a =0 czyli zostaje nam 2b= 14 dzielimy przez 2 czyli b = 7 więc za b podstawiamy 7 do np; drugiego równania i obliczymy a bo 5 = 4a +7 to 4a = 5 - 7 to 4a = - 2 / : 4 to a = - 1/2 czyli wzór tej funkcji dla a= - 1/2 i b= 7 jest y = (-1/2)*x +7 teraz miejsce zerowe czyli za y = 0 czyli 0= (-1/2)*x +7 przenosimy na druga stronę czyli 1/ 2 * x = 7 /*2 x = 14 --- to już jest miejsce zerowe czyli x= 14 odp do d) wartości tej funkcji sa dodatnie dla x gdzie wykres jest nad osią OX czyli widac z wykresu że dla x ≤ 14 a sa ujemne dla x gdzie wykres jest pod osią OX czyli dla x ≥ 14 odp; do e) następnego podpunktu: funkcja jest cały czas malejaca bo " a" -- ujemne bo a = - 1/2 gdyby a było dodatnia liczba to funkcja bybyła rosnaca! więc u Ciebie w zad, funkcja malejąca cały czas monotoniczność to znacz y czy rośnie ? czy maleje ? Wiesz juz jaka dać odp? do tego podpunktu? Napisz mi! czekam !
2 lut 16:30
Ula z I "b": Łatwizna ? przecież wczoraj mówiłeś ,że pewnie tego nie umię ? to jak ? Przeprosisz chociaż za to ? czy nie?
2 lut 16:32
Ula z I "b": A mogę wiedzieć? ( prawdę!) skąd ty jesteś?
2 lut 16:33
super: a<0 malejaca chyba to tyo
2 lut 16:43
super: dzieki za zrobienie zadania
2 lut 16:45