bylbym wdziewczny jakby ktos mi zrobil te zadanie punkt po punkcie
super: w tabelce podano wartosci pewnej funkcjiliniowej fdla dwóch argumentow
x | - 4 | 4
-------|----------|----------------------------- to jest owa tabelka
f(X) | 9 | 5
a) naszkicuj wykres funkcji
b) napisz wzor funkcji
c) oblicz miejsce zerowe
d) okresl, dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci ujemne , a dla
jakichdodatnie
e) okresl monotonicznosc tej funkcji
2 lut 15:40
Ula z I "b": Zrobił? czy wytłumaczył jak zrobić ?
2 lut 15:44
super: zrobic zadanie
bo tlumaczenie twoje pojdzie tylko na marne i zmarnujesz swoj cenny czas
wiec poprosze zebys mi zrobila te zadanie w calosci
2 lut 15:53
Ula z I "b": Ale ja bardzo chcę Ci to wytłumaczyć! ...plissssss
2 lut 15:54
super: wiem masz dobre checi i chcesz mi pomoc
ale bardziej mi pomozesz jak mi te zadanie zrobisz
2 lut 15:57
Ula z I "b": NO wykresu Ci tutaj nie narysuję ? no bo jak ? musisz sam narysować1
już Ci tłumaczyłam w poprzednim jak sie rysuje wykres!
2 lut 15:59
super: wykres to se narysuje tylko potrzebne mi te punkty wspolrzednych czy cos tamto nie bedzie
problemu
2 lut 16:00
Ula z I "b":
punkty masz w tej tabelce
pierwszy to (- 4,9) a drugi ? .... napisz jaki tam widzisz?
czekam!
2 lut 16:03
super: ( 4 :5)
2 lut 16:05
Ula z I "b":
no i superrrrrrrrrrr! widzisz co daje tłumaczenie?
to narysuj tę prostą !
za chwile będziemy dalej rozwiazywać! OK?
2 lut 16:07
super: no narysowalem i co dalej ?
2 lut 16:08
super: blagam napisz reszte podpunktow b,c, d, e
tam tylko obliczenia i dla ciebie to jest latwizna wiec szybko napiszesz
2 lut 16:13
super: i jak robisz mi reszte tego zadania czy se odpuscilas ?
2 lut 16:28
Ula z I "b":
wzór tej funkcji to
y= ax +b bo to funkcja liniowa!
teraz mamy obliczyć "a" i "b"
podstawiamy do tego równania ( - 4, 9) czyli x= -4 y= 9
i też ( 4,5) czyli x= 4 y=5
zobacz jak ? 9 = -4*a +b
i 5 = 4*a + b
dodajemy ------------------
14 = 2b bo - 4a +4a =0
czyli zostaje nam 2b= 14 dzielimy przez 2
czyli b = 7
więc za b podstawiamy 7 do np; drugiego równania
i obliczymy a
bo 5 = 4a +7
to 4a = 5 - 7
to 4a = - 2 / : 4
to a = - 1/2
czyli wzór tej funkcji dla a= - 1/2 i b= 7
jest
y = (-1/2)*x +7
teraz miejsce zerowe czyli za y = 0
czyli 0= (-1/2)*x +7 przenosimy na druga stronę czyli
1/ 2 * x = 7 /*2
x = 14 --- to już jest
miejsce zerowe
czyli x= 14
odp do d)
wartości tej funkcji sa
dodatnie dla x gdzie wykres
jest nad osią OX
czyli widac z wykresu że
dla x ≤ 14
a sa
ujemne dla x gdzie wykres jest pod osią OX
czyli
dla x ≥ 14
odp; do e) następnego podpunktu:
funkcja jest
cały czas malejaca bo " a" -- ujemne
bo a = - 1/2 gdyby a było dodatnia liczba to funkcja bybyła rosnaca!
więc u Ciebie w zad, funkcja malejąca cały czas
monotoniczność to znacz y czy rośnie ? czy maleje ?
Wiesz juz jaka dać odp? do tego podpunktu?
Napisz mi! czekam !
2 lut 16:30
Ula z I "b":
Łatwizna ? przecież wczoraj mówiłeś ,że pewnie tego nie umię ?
to jak ?
Przeprosisz chociaż za to ? czy nie?
2 lut 16:32
Ula z I "b": A mogę wiedzieć? ( prawdę!) skąd ty jesteś?
2 lut 16:33
super: a<0 malejaca chyba to tyo
2 lut 16:43
super: dzieki za zrobienie zadania
2 lut 16:45