równanie
karola: równanie
x4 + x2 − 2 = 0
30 sty 22:50
kachamacha: wprowadź zmienną pomocniczą x2=t
30 sty 22:50
kachamacha: wtedy t2+t−2=0
i liczymy Δ
30 sty 22:51
karola: mogę prosić o gotowy wynik dla porównania ?
30 sty 22:52
bart: (x2+2)(x2−1)=0
30 sty 22:52
bart: √2, −
√2, −1 i 1
30 sty 22:53
kachamacha: nie zgadzam się z dwoma pierwszymi
30 sty 22:57
Bogdan:
bart ?
30 sty 22:57
kachamacha: x2+2 nie ma miejsc zerowych, nie da się wyzerować
30 sty 22:58
Michael: x2 + 2 nigdy nie będzie równe zeru, stąd brak pierwiastków.
30 sty 22:59
bart: ferie sa

sorry
30 sty 23:00
ICSP: Każdy wielomian stopnia n−tego posiada n rozwiązań(nie muszą byc to rozwiązania w R). W tym
przypadku rozwiązania są dwa : −1 oraz 1
30 sty 23:02