logarytmy
justyna: 2log√5 (małe) z 5 (duże) − log√5 (małe) z 125 (duże) + log√5 (małe) z 5√5 (duże)
30 sty 22:38
bart: ze co?
30 sty 22:44
kachamacha: indeks dolny to _
spróbuj tak
będzie jaśniej
30 sty 22:48
justynaa: tam chodzi o to, że √5 jest na dole mała a 5 duża to się chyba nazywa 2 logarytmy liczby 5 przy
podstawie 5 (pod pierwiastkiem)
30 sty 22:49
Kejt: 2log√55−log√5125+log√5√5 zakładam, że o to chodziło..
2log√55−log√5125+log√5√5=log√525−log√5125+log√5√5=4−6+2=...
30 sty 22:52
Kejt: ups.. zjadłam 5 przy ostatnim.. do poprawki...
30 sty 22:52
Kejt: log√525−log√5125+log√55√5=log√5(25:125*5√5)=...
30 sty 22:54
justynaa: 2log5 (pod pierwiastkiem) z 5 − log5 (pod pierwiastkiem) z 125 + log5 (pod pierwiastkiem) z
5√5
30 sty 22:54
Kejt: czyli mam rację..tak?
30 sty 22:55
bart: a nie
4−6+3
30 sty 22:57
justynaa: tak, dzięki bardzo. Tam w tym poprawionym ma być po = 4−6+2= 0?
30 sty 22:57
Kejt: pierwszy post jest błędny, trzeci zdaje się poprawny
30 sty 22:58
Kejt: można też pominąć log√5(25:125*5√5) i zamiast tego zrobić tak jak napisał bart.
30 sty 22:59
justynaa: więc ma być +2 czy +3?
30 sty 22:59
bart: no 3

sorry ze sie wtracam
30 sty 22:59
Kejt: moim sposobem:
| | 1 | |
=log√5( |
| *5√5)=log√5√5=1 |
| | 5 | |
30 sty 23:01
justynaa: ok, a potraficie jeszcze to; log64 + 2log63 / log12 − log65?
30 sty 23:01
Kejt: nic się nie dzieje

czasami pisze głupoty ktoś powinien mnie pilnować
30 sty 23:02
kachamacha: | log64+log632 | |
| o to chodzi? |
| |
30 sty 23:03
30 sty 23:04
justynaa: tak tylko ta 2 ma być przed log63
30 sty 23:04
30 sty 23:05
Kejt: to jest to samo. wzór:
k logab=logabk
30 sty 23:05
kachamacha: no no i wtedy przechodzi do potęgi trójki
30 sty 23:05
justynaa: ok, a nie da się tego jeszcze jakoś bardziej rozpisać? bo nie rozumiem skąd ten wynik się wziął
30 sty 23:09
30 sty 23:10
kachamacha: a czego nie wiesz? w którym miejscu?
30 sty 23:11
kachamacha: lod10=1
30 sty 23:12
kachamacha: znaczy się log10=1
30 sty 23:12
justynaa: rozumiem do momentu jak jest na dole log12 * 56 a dlaczego dalej Ci wyszło log10 i wynik
2?
30 sty 23:13
30 sty 23:14
justynaa: aha, a log10 jest równe 1 tak?
30 sty 23:15
Kejt: log10=log1010=1
30 sty 23:16
kachamacha:
30 sty 23:17
justynaa: ok, teraz już rozumiem, dzięki wszystkim za pomoc
30 sty 23:17
majaja: 2log√53 + log√51/9
11 cze 11:08