wielomian
w99: liczba 6√5*3√5*√5 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x2-9x2+16x+20. wyznacz
pozostale pierwiastki wielomianu W(x) .
2 lut 15:26
Ula z I "b":
Chyba pierwsze to x3 tak?
2 lut 15:28
w99: tak tak, pomylka
2 lut 15:31
Ula z I "b":
zobaczmy co wyjdzie z tej niby "dziwnej " liczby:
6√5 = 5
1/6 3√5 = 5
1/3 √5 = 5
1/2
5
1/6 *5
1/3 *5
1/2 = 5
1/6 + 1/3 +1/2 = 5
1 = 5
i już nie "dziwna" a nawet "śliczna"

dzielimy teraz W(x) : ( x-5)
otrzymasz wielomian stopnia drugiego wiec policz deltę i x
1 i x
2
jak są i to bedą pozostałe pierwiastki! Łatwe?
Powodzenia!
2 lut 15:34
Ula z I "b":
Zapytam? ... umiesz dzielić wielomiany?
Wierzę ,że potrafisz !
2 lut 15:35
Ula z I "b":
I jak ?
2 lut 15:38
w99: umiem umiem

zaraz sie wezme za to zadanie
2 lut 15:41
Ula z I "b":
Odp: x= 2 +2√2 lub x= 2 -2√2
bo z dzielenia wyjdzie wielomian x2 - 4x - 4
więc Δ= 32 √Δ = 4√2
2 lut 15:43
w99: wyszlo
2 lut 15:46
w99: dzieki
2 lut 15:46
Ula z I "b":
2 lut 15:47
Ula z I "b": Widzisz jaka zdolna jestem?
mimo że, dopiero do I "b" chodzę
2 lut 15:49
2e: takk..ale wkoncu ktos musi pracowac zeby odpoczywac mogl ktos.
2 lut 16:26