tr
Kasia: Wykaż, że trójkąt o kątach α, β, γ jest ostrokątny wtedy i tylko wtedy, gdy: lβ−γl<α<β+γ.
30 sty 22:35
M:
3 kwi 17:08
Miś Uszatek:
5 kwi 23:09
Myszka Miki:
Hej, Miś Uszatek, Twoja propozycja?
6 kwi 01:07
wredulus_pospolitus:
ostrokątny ⇒ nierówności spełnione
α + β + γ = 180o ∧ każdy z kątów < 90o
wtedy β+γ = 180 − α = 90 + (90 − α) > 90 > α
niech β ≥ γ
wtedy α + β − γ = 180 − 2γ −−−> α + (β − γ) = 90 − γ + (90 − γ)
(jako, że β < 90) to α > 90 − γ > |β−γ|
niech β < γ
wtedy α − β + γ = 180 − 2β −−−> α + (γ − β) = 90 − β + (90 − β)
(jako, że γ < 90) to α > 90 − β > |β−γ|
nierówności spełnione ⇒ ostrokątny
α + β + γ = 180o
wtedy α < β + γ −−−> 2α < α + β + γ = 180o −−−> α < 90o
wtedy |β − γ| < α −−−> |β − γ| + β + γ < α + β + γ = 180o −−−> dwa przypadki:
1. dla β ≥ γ mamy: 2β < 180 −−−> β < 90
2. dla β < γ mamy: 2γ < 180 −−−−> γ < 90
6 kwi 03:09