Wyprowadzenie wzoru na pochodną.
Keisim:
Witam wszystkich, mam problem...
Zadanie:
Napisać wzór na pochodną funkcji złożonej wielu zmiennych i wykorzystać ten wzór do
wyprowadzenia wzoru na pochodną funkcji f, gdzie f(x)=(sinx)cosx
Czy należy skorzystać ze wzoru (f o g)' =( f ' o g ) * g`?
Mogę liczyć na wskazówkę jak wyprowadzić taki wzór?
30 sty 22:12
kachamacha: trzeba wykorzystać pochodną xx
xx=ex*lnx
30 sty 22:22
kachamacha: tak myślę
30 sty 22:23
kachamacha: sinxcosx=ecosx*lnsinx
30 sty 22:25
Keisim: Dzięki, przeanalizuję i w razie czego dam znać.
30 sty 22:26
kachamacha:
30 sty 22:26
Michael:
π * ((sin(x))cos(x)−1 *((sin(x))2*ln(sin(x))−cos(x))2 )) / 180
30 sty 22:45