pochhodnee
Antoszkie: dla funkcji f(x)=(1+x√x)x obliczyć f'(0) − f'(1)
kurczę.. nawet nie wiem jak się za to zabrać..
30 sty 22:09
kachamacha: najpierw musisz policzyc pochodną
30 sty 22:10
kachamacha: f'=(1+x√x)'x+(1+√x)x'=
30 sty 22:11
think: to Ci trochę uproszczę

f(x) = (1 + x
√x)x = (1 + x
1,5)*x = x + x
2,5
teraz policzenie pochodnej to łatwizna
30 sty 22:12
kachamacha: =(1+x32)'x+1+√x=
30 sty 22:13
30 sty 22:14
30 sty 22:15
30 sty 22:16
Antoszkie: ja wciąż liczę pochodną..

więc żeby policzyć to dla 1 podstawiam 1zamiast x? dobrze rozumiem?
30 sty 22:17
kachamacha:
zatem
| | 1 | | 1 | |
f'(0)−f'(1)=1−3 |
| =−2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 sty 22:17
kachamacha: podstawiasz za x 0 czy odpowiednio 1
30 sty 22:18
Antoszkie: muszę to ogarnąć w spowolnionym tempie

ale serdecznie dziękuje za pomoc
30 sty 22:19
kachamacha:
30 sty 22:26