BANAŁ :)
t.: BANAŁ NA 5 minut

zad.1
Oblicz kąty trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC|, a dwusieczna AD tworzy z bokiem
BC kąt 120°.
podam odpowiedzi: 40,40,100 badz 80,20,20.
Dziekuje z gory
30 sty 21:08
t.: pomoze ktos ?
30 sty 21:09
t.:
30 sty 21:12
ancymon:
30 sty 21:15
t.: nikt..?
30 sty 21:15
t.: co to jest?
30 sty 21:15
utan:

druga odp podana przez Ciebie jest zła, powinno być 80, 80, 20

kąt przy A = 2α
kąt przy B = 2α
kąt przy C = 180 − 4α
z trójkąta ADC
α + 120 + 180 − 4α = 180
−3α = −120
α = 40
kąt przy A = 2α = 2*40 = 80
kąt przy B = 2α = 2*40 = 80
kąt przy C = 180 − 4*40 = 20
druga opcja wychodzi, gdy 120 stopni dasz w ADB
30 sty 21:20
t.: masz racje,spiacy juz jestem ledwo co pisze glowa nie mysli a na dodatek miami grac z oklahoma
i jestem nie ogarniety

dzieki wielkie.
30 sty 21:24
think:

są dwie opcje położenia kąta 120 stopni.
Równoramienny trójkąt ma takie same kąty między ramieniem a podstawą.
2α + 2α + β = 180 ⇒
β = 180 − 4α
teraz masz dwa przypadki
I gdy 120 stopni jest w trójkącie ADC
α + β + 120 = 180
II gdy 120 stopni jest w trójkącie ADB
α + 2α + 120 = 180
wylicz jakie będą możliwe kąty.
30 sty 21:24
t.: a czego tam wzioles 180 − 4α ? mozna tak wierzcholek wyliczac odejmujac 2 inne wierzcholki ?
30 sty 21:26
think: to nie wierzchołki tylko miary kątów...
suma kątów w trójkącie wynosi 180 stopni. I owszem można tak odejmować, takie odejmowanie ma
swoje korzenie w metodzie rozwiązywania układów równań
metodą podstawienia
I nie
czego tylko
proszę 
a tak na marginesie jak już to wzięł
am...
30 sty 21:30
t.: czyli bedzie
α+120+180−4α=180
−3α=−120/:−3
α=40
wychodzi 80,80,20
2 przypadek:
α+120+2α=180
3α=60/:3
α=20
wychodzi:40,40,100
dzieki wielkie

co ja bym zrobil bez tej strony i takich ludzi.nie licze ze ktos mi rozwiaze i spisze do
zeszytu , wazna jest nauka i chec jej poglebiania.
30 sty 21:38
think: no to się cieszę, że mogłam pomóc
30 sty 21:43
Karolka: O pewnym trójkącie wiadomo, że dwusieczne dwóch jego kątów zawierają wysokości tego trójkąta.
Jaki to trójkąt ?
3 kwi 13:11