Gustlik: Mamy dane:
A (−9;−3)
B (5;5)
Niech punkt C (x; 0), gdzie x>3 i x€N.
Wektory CA
→i CB
→ muszą być prostopadłe, bo są to przyprostokątne.
Liczę współrzedne tych wektorów:
CA
→=A−C=[−9−x, −3−0]=[−9−x, −3]
CB
→=B−C=[5−x, 5−0]=[5−x, 5]
Wektory sa prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy 0.
Liczę iloczyn skalarny tych wektorów ze wzoru u
→*v
→=u
x*v
x+u
y*v
y:
CA
→*CB
→=(−9−x)(5−x)+(−3)*5=−45+9x−5x+x
2−15=x
2+4x−60
CA
→*CB
→=0 (warunek prostopadłości)
x
2+4x−60=0
Δ=16−4*1*(−60)=16+240=256,
√Δ=16
| | −4−16 | |
x1= |
| =−10 ← odpada, bo nie spełnia warunków zadania,
|
| | 2 | |
Odp: C=(6, 0)