pochodna do potegi minusowej jak liczyć
POCHODNA: y=(x−1)1 tylko ze ma byc do −1 potega
30 sty 20:49
think: [xa]' = axa − 1 dokładnie tak samo...
30 sty 20:50
POCHODNA: y`= −1(x−1)
−2 jakas bzudra chyba
30 sty 20:54
jo: Nie bzdura, jest ok.
30 sty 21:00
think: dokładnie tak to ma wyglądać
30 sty 21:02
eustachyra: −(x−1)
−2*1 = −(x−1)
−2 nie bzdura, tak wychodzi
30 sty 21:02
POCHODNA: czyli y`= (−x+1)−2
30 sty 21:02
POCHODNA: aaa y``=(−x+1)−2 = −2(−x+1)−3= (2x−2)−3?
30 sty 21:06
POCHODNA: aaa y``=(−x+1)−2 = −2(−x+1)−3= (2x−2)−3?
30 sty 21:06
think: a to już jest źle...
−(x − 1)−2 ≠ (−x + 1)−2 z tej prostej przyczyny, że najpierw się potęguje a później mnoży
więc nie możesz tego minusa wciągnąć pod nawias zostaw go tak jak jest.
30 sty 21:12
POCHODNA: aa (−1) −2 ?
30 sty 21:13
think: y" = [−(x − 1)−2]' = −1*(−2)(x − 1)−3 = 2(x − 1)−3
30 sty 21:14
think: a skąd Ci się to wzięło?
30 sty 21:15
POCHODNA: nie mam pojecia bo obliczylam chyba pochdna z tym plusem bo minus wciagnelam do nawiasu z tego
liczylam druga
30 sty 21:28
POCHODNA: nie mam pojecia bo obliczylam chyba pochdna z tym plusem bo minus wciagnelam do nawiasu z tego
liczylam druga
30 sty 21:28
POCHODNA: a skad to "−1" [−(x − 1)−2]' = −1*(−2)(x − 1)−3 = 2(x − 1)−3
30 sty 21:29
POCHODNA: dobra wiem juz chyba
30 sty 21:31
think: ano minus przed nawiasem to mnożenie przez −1 stąd to, także tak jak piszę z kolejności
wykonywania działań nie możesz tego minusa wciągnąć do nawiasu.
30 sty 21:32
POCHODNA: a pochodna z tego 2(x−1)−3 to −6(x−1)−4
30 sty 21:34
think: tak
30 sty 21:35
POCHODNA: yeaah

a z tego to −6(x−1)−4 to 24(x−1)
−3
30 sty 21:38
POCHODNA: 1−4 ?
30 sty 21:55
POCHODNA: a pochodna z (−3x−2) to 6x−3
30 sty 22:13
think: ojj 24(x − 1)−5
30 sty 22:15
think: a ta następna już jest dobrze
30 sty 22:15
POCHODNA: tutaj mam za x=2 nie wiem jak to obliczyc 24(x − 1)−5
30 sty 22:18
think: 24(2 − 1)−5 = 24*(1)−5 = ...
30 sty 22:19
POCHODNA: no wlasnie a 1 do −5 to ile?
30 sty 22:20
think: 1 jak to 1 podniesione do jakiejkolwiek potęgi nadal jest = 1
30 sty 22:21
think: tak z innej parafii, czy Ty nie pisałaś tu wcześniej pod nickiem studentka?
30 sty 22:22
studentka: tak, ale jestes spostrzegawcza
30 sty 22:24
think: hmm, po prostu przeglądałam te Twoje skany i uderzyło mnie, że to to samo zadanie.
30 sty 22:26
studentka: teraz jak patrze duzo studentow tutaj sie pyta o granice, wlasnie ekstrema,bo sesja za pasem
30 sty 22:29
think: siedzę na tym forum od roku i nie zdążyłam jeszcze zaobserwować czy ta aktywność studentów
wynika z popularności forum czy w tym okresie się rzeczywiście liczniej pojawiają. Bardziej
jednak jestem za tym, że osoby które przygotowywały się do matury korzystając z pomocy forum,
po prostu będąc na studiach też tu wróciły.
30 sty 22:32
studentka: ja sie uczylam z tej stronki do mautry i polecam kazdemu zawsze
30 sty 22:33
Lolek: 5−x
27 sty 06:38