równania ...
Roma: x4+5−|5x3+x| = 0
30 sty 20:40
Roma: czy to bedzie ...
x4+5 − (5x3+x) = 0 dla |5x3+x| ≥ 0
x4+5 + 5x3+x = 0 dla |5x3+x| < 0
30 sty 20:43
maciej: tak jest
tylko drobny szczego warunki odnosza sie do samych wartości pod wartościa bezwzgledna
30 sty 20:51
Roma: a pomożecie określić dziedziny do odpowiednich przedziałów ...
5x3+x ≥ 0
30 sty 21:01
Roma: ?
30 sty 23:06
ICSP: 5x3 + x = x(5x2 + 1). Tyle z rozkłądu. Wielomian 5x2 + 1 nie posiada miejsc zerowychy.
x(5x2 + 1)≥ 0
pierwiastek jednokrotny : 0
x(5x2 + 1)≥ 0 ⇔ x ≥ 0
30 sty 23:11
Anna:

5x
3 + x ≥ 0
x(5x
2+1) ≥ 0
x = 0 brak m. zer. ⇒
x ≥ 0
30 sty 23:13
Bogdan:
x4 + 5 − |5x3 + x| = 0 ⇒ x4 + 5 − |x(5x2 + 1)| = 0 ⇒ x4 + 5 − |x|*(5x2 + 1) = 0
Dla x < 0: x4 + 5 + x(5x2 + 1) = 0 ⇒ x4 + 5x3 + x + 5 = 0 ⇒ (x3 + 1)(x + 5) = 0
Dla x ≥ 0: x4 + 5 − x(5x2 + 1) = 0 ⇒ x4 − 5x3 − x + 5 = 0 ⇒ (x3 − 1)(x − 5) = 0
30 sty 23:14
Bogdan:
Roma − czy wszystko jasne? Podaj końcowe wyniki.
30 sty 23:45
Roma: tak ..raczej tak : )
powinno być
−5, −1 , 1 , 5
31 sty 00:46
Eta:
ok
31 sty 01:12