Agnieszka: Dana jest funkcja f(x) = x/ 4 - x 2 gdzie x ∈ R - {-2, 2} Wykaż że zbiorem wartosci tej
funkcji jest zbior liczb rzeczywistych. ......... nie mam pojecia:(
2 lut 14:07
Basia:
Twoja funkcja jest ciagła w każdym z przedziałów, w których jest określona czyli
(-∞; -2) (-2;2) (2;+∞) ale w każdym oddzielnie (bo w punktach -2,2 ciagła nie jest)
x→-2+ to 4-x2 → 0 przez wartości dodatnie czyli 1/ (4-x2) → +∞
czyli x*[1/(4-x2)] → (-2)*(+∞) = -∞
x→ 2- to 4-x2→ 0 przez wartości dodatnie czyli 1/(4-x2) → +∞
czyli x*[1/(4-x2)] → 2*(+∞) = +∞
ponieważ w przedziale (-2;2) funkcja jest ciagła musi przyjmować wszystkie wartości z
przedziału (-∞ ; +∞) czyli jej zbiorem wartości jest zbiór R
2 lut 14:26