wykres funkcji + wlasnosci
pomocy: | | ⎧ | 4−x dla x>0 | |
| Narysuj wykres funkcji f(x) = | ⎨ | | a następnie podaj jej
|
| | ⎩ | |x2−4| dla x≤0 | |
własności: dziedzinę funkcji, zbiór wartości, miejsca zerowe, przedział monotoniczności
funkcji.
W pierwszym podstawiłam sobie liczy od 1 do 6 pod x , a w drugim od 0 do −3 ale ten drugi
wykres wychodzi jakiś dziwny, nie wiem czy dobrze to obliczam, czy byłby ktoś tak miły i
pokazał mi jak ten wykres powinien poprawnie wyglądać?
30 sty 20:35
pomocy:

Czy ten wykres będzie wyglądał tak?:
nie wiem jak to ładnie wyrysować, ale myśle że ktoś się domyśli o co chodzi....
i jak będa wyglądać te własności do niego?
30 sty 21:36
ICSP: To nie jest wykres funkcji nawet.
Musisz to troszkę ulepszyć. Po lewej stronie od osi OY wymaż wykres funkcji 4−x
a po prawej stronie wymaz wykres funkcji |x2−4|
30 sty 21:38
pomocy:

tak? I czemu ten wykres tak ma wyglądać, że to się wymazuje a tamto nie? Sorry za pytanie, ale
jakby ktoś mógłby mi to wytłumaczyć i jak będą te własności?
30 sty 21:47
ICSP: 4 − x dla x> 0 . Rysujesz ten wykres wstawiając tylko x > 0. Więc −1 nie możesz wstawić.
|x2 − 4| dla x≤ 0 . Rysujesz ten wykres wstawiając tylko x < baz równe 0. Możesz wstawić 0 ale
1 już nie możesz.
D to R
Zw to r
miejsca zerowe x = −2 oraz x = 4
30 sty 21:50
pomocy: no tak

a przedziały monotoniczności to f(x)<0 dla x ∊ (−
∞, −2) ∪ (0, 4) f(x)>0 dla x ∊ (−2,
0)∪ (4, +
∞) bo myli mi sie czy to maja być przedziały tam gdzie jest rosnaca i malejąca czy
chodzi o to, gdzie jest powyżej i poniżej osi OX ?
30 sty 22:03
pomocy: Nie, chyba tam bedzie f(x) <0 dla x ∊(−∞, −2) ∪ (0, +∞) a f(x)>0 dla x ∊ (−2, 0) tak ok czy źle
?
30 sty 22:11