matematykaszkolna.pl
wykres funkcji + wlasnosci pomocy:
 4−x dla x>0  
Narysuj wykres funkcji f(x) = a następnie podaj jej
 |x2−4| dla x≤0 
własności: dziedzinę funkcji, zbiór wartości, miejsca zerowe, przedział monotoniczności funkcji. W pierwszym podstawiłam sobie liczy od 1 do 6 pod x , a w drugim od 0 do −3 ale ten drugi wykres wychodzi jakiś dziwny, nie wiem czy dobrze to obliczam, czy byłby ktoś tak miły i pokazał mi jak ten wykres powinien poprawnie wyglądać?
30 sty 20:35
pomocy: rysunekCzy ten wykres będzie wyglądał tak?: nie wiem jak to ładnie wyrysować, ale myśle że ktoś się domyśli o co chodzi.... i jak będa wyglądać te własności do niego?
30 sty 21:36
ICSP: To nie jest wykres funkcji nawet. Musisz to troszkę ulepszyć. Po lewej stronie od osi OY wymaż wykres funkcji 4−x a po prawej stronie wymaz wykres funkcji |x2−4|
30 sty 21:38
pomocy: rysunektak? I czemu ten wykres tak ma wyglądać, że to się wymazuje a tamto nie? Sorry za pytanie, ale jakby ktoś mógłby mi to wytłumaczyć i jak będą te własności?
30 sty 21:47
ICSP: 4 − x dla x> 0 . Rysujesz ten wykres wstawiając tylko x > 0. Więc −1 nie możesz wstawić. |x2 − 4| dla x≤ 0 . Rysujesz ten wykres wstawiając tylko x < baz równe 0. Możesz wstawić 0 ale 1 już nie możesz. D to R Zw to r miejsca zerowe x = −2 oraz x = 4
30 sty 21:50
pomocy: no tak emotka a przedziały monotoniczności to f(x)<0 dla x ∊ (−, −2) ∪ (0, 4) f(x)>0 dla x ∊ (−2, 0)∪ (4, +) bo myli mi sie czy to maja być przedziały tam gdzie jest rosnaca i malejąca czy chodzi o to, gdzie jest powyżej i poniżej osi OX ?
30 sty 22:03
pomocy: Nie, chyba tam bedzie f(x) <0 dla x ∊(−, −2) ∪ (0, +) a f(x)>0 dla x ∊ (−2, 0) tak ok czy źle ?
30 sty 22:11