styczna
lula: Napisac równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=1−√3−(x−1)2 w punkcie przecięcia tego
wykresu z osią oy.
Jak mam obliczyc punkt przecięcia na osi oy? z drugiej pochodnej?
30 sty 20:32
lula: pooooooooooooooooooooomocy
30 sty 20:49
lula:
30 sty 21:29
Bizon: skoro z osią Oy ... to x=0
30 sty 21:59
Pozdrawiam: Oblicz pochodna danej funkcji.
Oblicz wartosc pochodnej dla argumentu 0.
Oblicz wartosc funkcji dla argumentu 0.
Zapisz rownanie stycznej do wykresu, mozesz zastosowac wzor:
y = f'(x0) * (x−x0) + f(x0)
w Twoim przypadku x0 = 0, wiec dostaniemy:
y = f'(0) * x + f(0)
//Jesli chodzi o obliczenie punktu przeciecia z osia Oy to ciekawym pomyslem jest stosowanie
//2 pochodnej...
30 sty 22:12