miara kąta.
Karolina: Bok rombu ma długość d, a dłuższa przekątna rombu jest równa d√3. Wyznacz miarę kąta ostrego
tego rombu.
30 sty 20:18
Karolina: niech ktoś się zlituje, bo w ogóle nie rozumiem tego =(
30 sty 20:50
Eta:

a.b −− długości boków równoległoboku
e, f −− długości przekatnych równoległoboku
W każdym równoległoboku zachodzi zależność:
e2+f2 = 2( a2+b2)
zatem w rombie: e
2+f
2= 2(a
2+a
2)= 4a
2
f= |AC|=d
√3, |BD|=e , a= d
e
2+(d
√3)
2= 4d
2
e
2+3d
2= 4d
2
d
2= e
2 =>
e=|BD|=d
trójkąt ABD jest równoboczny o boku długości "d"
zatem
kąt ostry tego rombu ma miarę:
α=60o
30 sty 22:20