mam z tym ogromny problem jesli ktos bedzie mogl to zrobic to bede wdzieczny, dla mnie te zadanie to
frycek: wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α ,wiedząc,że:
a) sinα = 4/5
b) cosα = 0,5
c) sinα = 1/2
2 lut 13:50
Bogdan:
Jeśli kąt jest ostry, to narysuj trójkąty prostokątne, zaznacz literą α jeden z kątów
ostrych, wpisz na wlaściwych bokach dane z zadania i wyznacz funkcje
trygonometryczne w tych trójkątach.
Np. jeśli sinα = 4/5, to w narysowanym trójkącie prostokątnym przyprostokątna
przeciwległa do α ma długość 4, przeciwprostokątna ma długość 5.
2 lut 14:00
frycek: nic nie rozumiem z tego co napisales
2 lut 14:08
frycek: kolega mi polecil ta strone ipowiedzial ze jest bardzo dobra i mozna tu otrzymac pomoc z
matmy,ale widze zetak nie jest
z tego co napisales to nawet nie jest chyba odpowiedx na podpunkt a
a ja zanaczylem w nagłowku zeby ktos mi zrobil te zadanie
bo tlumaczenie trygonometrii dla mnie to strata czasu i tak nic nie zrozumiem z tego
wiec wysilek tlumaczenia marny
2 lut 14:20
b:
a) cosα wyznaczysz łatwo z jedynki trygonometrycznej
sin2α + cos2α=1
potem tgα ze wzoru :
tgα= (sinα) / (cosα)
ctgα=(cosα/sinα)
2 lut 14:25
frycek: nie mozesz mi na pisac napisac tych rozwiazan calych z podpunktow a , b c i po klopocie
a nie napisales jakies podpowiedzi z ktorych nic nie rozumiem
poprostu jestem z tego zielony

!
wiec bardzo poprosze o zrobienie tego zadania w calosci
2 lut 14:30
Ula z I "b": Frycku!
Na tej stronie uczymy się ...i nie wymagamy gotowca!
Ta strona jest po to , by nauczyć, nakierować
ucznia tak,by sam potrafił policzyc dane zadanie!
Ja chodzę do klasy I "b" i też się wiele z tej stronki uczę
i cieszę się, że mogę już sama wiele zadań rozwiązać!
.... lubię, jak mi ktoś dobry podaje wskazówki, bo to jest
bardzo potrzebne by zrozumieć matematykę!
2 lut 14:41
frycek: a umiesz to zrobić ?
2 lut 14:43
Jakub: Kto szuka ten znajdzie. Zobacz zadania na stronie
1539 i
1540.
2 lut 14:43
frycek: przeciez to nie jest odpowiedz na moje zadanie
moze jest podobne ale i tak bym nie umial tego zrobic nawet za pomoca ich
2 lut 14:50
Jakub: W zadaniu na stronie
1539 zamiast 3/5 wstawiasz 4/5 z twojego zadania i dalej liczysz
cosinus itd. Dokładnie tak samo jak jest na tej stronie. Spróbuj.
2 lut 14:54
Ula z I "b": a)
więc tak : ponieważ w trójkacie prostokatnym
sinα=4/5
to sin2α= 16/25 sin2α +cos2α=1
to cos2α= 1 - sin2α
to cos2 1 - 16/25 to cos2α = 9/25 to cosα= 3/5
tgα= sinα/cosα
to tgα= (4/5)*(5/3) = 4/3 ctgα= 1/tgα
czyli ctgα= 3/4
b)
cosα=1/2 bo 0,5= 1/2
podobnie cos2α= 1/4 to sin2α= 1 - 1/4 to sin2α = 3/4
to sin α= √3/2 to tgα= sinα/cosα
czyli tgα= (√3/2)/ (1/2)
tgα= (√3/2) *2 to tgα= √3
ctgα= 1/tgα to ctgα= 1/ √3 ctgα= √3/ 3
c) podobnie jak w b)
sinα= 1/2 to sin2α= 1/4 to cos α= √3/2
tgα=√3/3 ctgα= √3
2 lut 15:00
frycek: no dobra zrobilem podpunkt a i chyba dobrze jest
ale jak zrobic podpunkt bi c ?
2 lut 15:08
2 lut 15:10
frycek: dzieki
2 lut 15:15