matematykaszkolna.pl
mam z tym ogromny problem jesli ktos bedzie mogl to zrobic to bede wdzieczny, dla mnie te zadanie to frycek: wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α ,wiedząc,że: a) sinα = 4/5 b) cosα = 0,5 c) sinα = 1/2
2 lut 13:50
Bogdan: Jeśli kąt jest ostry, to narysuj trójkąty prostokątne, zaznacz literą α jeden z kątów ostrych, wpisz na wlaściwych bokach dane z zadania i wyznacz funkcje trygonometryczne w tych trójkątach. Np. jeśli sinα = 4/5, to w narysowanym trójkącie prostokątnym przyprostokątna przeciwległa do α ma długość 4, przeciwprostokątna ma długość 5.
2 lut 14:00
frycek: nic nie rozumiem z tego co napisales
2 lut 14:08
frycek: kolega mi polecil ta strone ipowiedzial ze jest bardzo dobra i mozna tu otrzymac pomoc z matmy,ale widze zetak nie jest z tego co napisales to nawet nie jest chyba odpowiedx na podpunkt a a ja zanaczylem w nagłowku zeby ktos mi zrobil te zadanie bo tlumaczenie trygonometrii dla mnie to strata czasu i tak nic nie zrozumiem z tego wiec wysilek tlumaczenia marny
2 lut 14:20
b: a) cosα wyznaczysz łatwo z jedynki trygonometrycznej sin2α + cos2α=1 potem tgα ze wzoru : tgα= (sinα) / (cosα) ctgα=(cosα/sinα)
2 lut 14:25
frycek: nie mozesz mi na pisac napisac tych rozwiazan calych z podpunktow a , b c i po klopocie a nie napisales jakies podpowiedzi z ktorych nic nie rozumiem poprostu jestem z tego zielony emotikonka! wiec bardzo poprosze o zrobienie tego zadania w calosci
2 lut 14:30
Ula z I "b": Frycku! Na tej stronie uczymy się ...i nie wymagamy gotowca! Ta strona jest po to , by nauczyć, nakierować ucznia tak,by sam potrafił policzyc dane zadanie! Ja chodzę do klasy I "b" i też się wiele z tej stronki uczę i cieszę się, że mogę już sama wiele zadań rozwiązać! .... lubię, jak mi ktoś dobry podaje wskazówki, bo to jest bardzo potrzebne by zrozumieć matematykę!
2 lut 14:41
frycek: a umiesz to zrobić ?
2 lut 14:43
Jakub: Kto szuka ten znajdzie. Zobacz zadania na stronie 1539 i 1540.
2 lut 14:43
frycek: przeciez to nie jest odpowiedz na moje zadanie moze jest podobne ale i tak bym nie umial tego zrobic nawet za pomoca ich
2 lut 14:50
Jakub: W zadaniu na stronie 1539 zamiast 3/5 wstawiasz 4/5 z twojego zadania i dalej liczysz cosinus itd. Dokładnie tak samo jak jest na tej stronie. Spróbuj.
2 lut 14:54
Ula z I "b": a) więc tak : ponieważ w trójkacie prostokatnym sinα=4/5 to sin2α= 16/25 sin2α +cos2α=1 to cos2α= 1 - sin2α to cos2 1 - 16/25 to cos2α = 9/25 to cosα= 3/5 tgα= sinα/cosα to tgα= (4/5)*(5/3) = 4/3 ctgα= 1/tgα czyli ctgα= 3/4 b) cosα=1/2 bo 0,5= 1/2 podobnie cos2α= 1/4 to sin2α= 1 - 1/4 to sin2α = 3/4 to sin α= 3/2 to tgα= sinα/cosα czyli tgα= (3/2)/ (1/2) tgα= (3/2) *2 to tgα= 3 ctgα= 1/tgα to ctgα= 1/ 3 ctgα= 3/ 3 c) podobnie jak w b) sinα= 1/2 to sin2α= 1/4 to cos α= 3/2 tgα=3/3 ctgα= 3
2 lut 15:00
frycek: no dobra zrobilem podpunkt a i chyba dobrze jest ale jak zrobic podpunkt bi c ?
2 lut 15:08
Ula z I "b": Frycku! Mała uwaga!... nie Ty zrobiłeś emotikonka ale ja Ci zrobiłam to zadanie emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka! (a to wielka różnica!)
2 lut 15:10
frycek: dzieki
2 lut 15:15