wielomainy
niska: rozłóz wielomain an czynniki nierozkładalne
W (x) =125+75x+15x2+x3
30 sty 20:05
Eta:
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
125= 53 => a= 5 , b= x
W(x)=(5+x)3
30 sty 20:07
niska: i to koniec?
30 sty 20:09
Eta:
koniec i kropka
30 sty 20:10
Eta:
Możesz też zapisać tak:
W(x)= (5+x)3= (5+x)(5+x)(5+x)
30 sty 20:12
niska: dziękuje
30 sty 20:14
Gustlik: II sposób dla tych, co nie widzą zależności między współczynnikami:
W (x) =125+75x+15x2+x3=x3+15x2+75x+125
Podzielniki 125:
−1, −5, −25, −125, dodatnie odpuszczamy, bo wszystkie wyrazy wielomianu są na plusie, liczba
dodatnia nie może być pierwiastkiem.
Schemat Hornera:
1 15 75 125
−1 1 14 61 64
−5 1 10 25 0 ← −5 jest pierwiastkiem
W(x)=(x+5)(x2+10x+25)=(x+5)(x+5)2=(x+5)3.
Ewentualnie kwadratowy można rozłożyć z Δ, jeżeli ktoś nie widzi tutaj wzoru skróconego
mnozenia.
Sposób może ciut dłuższy, ale dobry dla tych, co nie zauważą zależności między współczynnikami
wielomianu.
31 sty 00:26