Wektory
Enter: Dla jakiej wartości parametru m wektory AB i CD będą prostopadłe, jeżeli
A(−2, 3, 1), B(2, 4, 0), C(2m, 1, m), D(m, 5, −m)
Nie wiem nawet od czego zacząć

proszę o pomoc
30 sty 19:41
AS:
Wektor AB = [4,−1,−1] , wektor CD = [−m,4,−2*m]
Dwa wektory są prostopadłe,jeżeli ich iloczyn skalarny = 0
AB→oCD→ = [4,−1,−1]o[−m,4,−2*m] = 0
−4*m + (−1)*4 + (−1)*(−2*m) = 0 => −2*m − 4 = 0 => m = −2
Odp. m = −2
30 sty 21:03
AS: Korekta:
Wektor AB→ = [4,1,−1]
Dalej proszę poprawić: Wynik końcowy: m = 2
30 sty 21:07