help
TOmek: Pełna treść zadania brzmi: Rozwiąz algebraicznie i graf. uklad równan
|x|+|y|=5
xy= −6
i nie wiem jak to rozpisać "|x|+|y|=5"
30 sty 19:34
bart: rysujesz y=5−x, y=5+x, y=x−5 y=−x−5 i czesc wspolna
30 sty 19:40
TOmek: i wszystko nad osią oX tak?
30 sty 19:41
bart: nie

normalne wykresy
30 sty 19:44
Bogdan:

|x| + |y| = 5
dla x ≥ 0 i y ≥ 0: x + y = 5 ⇒ y = −x + 5
dla x < 0 i y ≥ 0: −x + y = 5 ⇒ y = x + 5
dla x < 0 i y < 0: −x − y = 5 ⇒ y = −x − 5
dla x ≥ 0 i y < 0: x − y = 5 ⇒ y = x − 5
30 sty 19:53
TOmek: dzieki pieknie
30 sty 22:34