Równania i nierówności.
LukasX: Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru m, gdy:
m
2x=m(x+2)−2
m
2x=mx+2m−2
m
2x−mx=2m−2
mx(m−1)=2m−2 − nie wiedziałem czy wyłączyć mx czy x
mx=2
x=
2m
Mógł by ktoś rzucić trochę światła na to jak się rozwiązuje takie zadania?
30 sty 19:28
bart: ja bym to zrobila tak, ze:
Δ>0 − tyle rozw
Δ=0 tyle rozw
Δ<0 tyle rozw

a ile to wiessz
30 sty 19:51
Godzio:
No dobra ale tu równania kwadratowego nie ma

m = 0, sprzeczność
m ∊ R − { 0 } −− jedno rozwiązanie
30 sty 19:52
bart: to Ci psikus
30 sty 19:57
LukasX: Ale czy mógł bym prosić o wyjaśnienie? jak się takie zadania rozwiązuje.
30 sty 22:10
LukasX:
31 sty 13:44