granica funkcji
kasjula: Jest zadanie: granica przy x→∞ ((n+3)/(n+1))n to jasne że będzie to wzór na e. Moje pytanie
dotyczy tego,co się stanie, jeśli w liczniku zostaje nam 2 a nie 1?jak to zapisać?
30 sty 19:12
30 sty 19:13
maciej: =(1+2/(n+1)))n
wzor na e lim(1+an)1/an=e
czyli w wykladniku potegi musi byc n/2+1/2 aby mozna bylo ze wzoru skozystac
zdrugiej strony aby calosb byla nadal rowna n (bo nie mozemy zmienic zadania) to wykladnik
zapiszemy jako:
2*(n/2+1/2)−1
czyli mamy lim(1+an)2*1/an−1
to rozbijamy na iloczyn 2 granic
pierwsza to→ e2 druga = lim(1+2/(n+1)))−1→1
czyli calosc do e2
30 sty 19:19
kasjula: tak myślałam

a powiedzcie mi, jeśli w liczniku po wyciągnięciu 1 z ułamka zostaje mi liczba ujemna?dajmy na
to ze wyglada to lim (1−(2/n+1))
n to co wtedy?
30 sty 21:21
maciej: analogicznie:
1/an=−1/(2/n+1)
30 sty 21:34