matematykaszkolna.pl
mam duzy problem ze zrobieniem tego zadania , prosiłbym zeby ktos mi je zrobił super: Funkcja liniowa określona jest wzorem y = 2 x - 1 a) wyznacz współrzędne punktów przecięcia się wykresu z osiami układu współrzędnych b) narysuj jej wykres c) podaj jej miejsce zerowe d) dla jakiegoargumentu wartość funkcji wynosi 2 ?
2 lut 13:06
super: moze ktos je zrobi bo ja o tym nie mam bladego pojecia
2 lut 13:44
Bogdan: Zajrzyj tu obok do działu funkcja liniowa i zrób sam
2 lut 13:46
super: latwo powiedziec jak to umiesz , dla ciebie to pewnie bardzo proste jak drut, dla mnie bardzo trudne jesli bym to umial to bym nie prosil zeby ktos mi to zrobil
2 lut 13:52
Bogdan: Jeszcze raz zalecam Ci, abyś zajrzał do działu "funkcja liniowa", tam znajdziesz wszystkie potrzebne informacje i rozwiązane przykłady. Wykaż trochę własnej inicjatywy i nie zasłaniaj się niemożnością swojej inteligencji, nie licz na gotowce. Podaj swoje rozwiązania, sprawdzimy. Powodzenia.
2 lut 13:56
Ula z I "b": Do której klasy chodzisz? . bo ja do pierwszej "b" Pomogłabym Ci ,ale jeszcze tego nie umiem! Widzę,że nie za bardzo grzeczny jesteś ! Mnie mamusia uczy,że jak się chce otrzymać pomoc, to trzeba ładnie poprosić!... a Ciebie tak nie uczyła ? Pozdrawiam Cię !.... i pamiętaj przysłowie: " pokorne cielątko .... dwie matki ssie" ( tak mówi mi moja babcia! .... więc jak ładnie poprosisz ... to napewno ktoś Ci pomoże! a najlepiej jakbyś chciał aby Ci to wytłumaczyć! Będziesz już to umiał na przyszłość!
2 lut 14:00
super: ta patrzylem se do tego dzialu i nic poprostu nic nie kapuje nie umiem tego zrobic moze ktos pomóc ?
2 lut 14:05
gumiś: Super! punkt przeciecia z osią Ox wyznaczysz tak: y = 2x - 1 podstaw za y=0 i oblicz x czekam na wynik; ile wynosi ten x ?
2 lut 14:09
super: 0 = 2 x -1 nawet tego nie umiem obliczyc co mi po tym rownaniu czy co tam jest jak nie umiem go nawet zrobic,wiec wyniku niestety nie podamemotikonka
2 lut 14:14
Ula z I "b": To ty może do przedszkola chodzisz co? ale nas w przdszkolu już Pani uczyła ,że 2x- 1=0 to 2x = +1 bo po przeniesieniu 1 na prawą stronę zmieniamy znak - 1 na +1 teraz jak podzielimy przez 2 to x = 1/2 i to jest miejsce zerowe tej funkcji!
2 lut 14:18
Ula z I "b": jak chcesz obliczyć współrzedne punktu przeciecia z osią OY to podstaw za x= 0 i wylicz y ( teraz już chyba wyliczysz ? policz tak jak nam Pani w przedszkolu tłumaczyła! Napisz ile wynosi y
2 lut 14:23
super: dzieki za pomoc tylko ze jest to podpunkt c tylko zrobiony a trzeva wszystkie cztery zrobic
2 lut 14:23
super: no to chyba y wynosi - 1 pewnie zly wynik
2 lut 14:26
Ula z I "b": Dla podpunktu: b) aby narysować prostą trzeba miec przynajmniej dwa różne punkty przez które ta prosta przechodzi! wybierasz np; x= 2 to y = 2*2 - 1 czyli y= 4-1 to y= 3 masz punkt ( 2,3) jeszcze jeden np; x= 1 to y= 2*1 -1 to y= 2-1 to y= 1 masz punkt (1,1) zaznacz teraz te punkty w układzie współrzędnych i już narysujesz prosta przez te dwa punkty! do podpunktu d) wartość 2 to oznacza ,że y= 2 wstawiamy do y= 2x -1 y=2 czyli 2 = 2x - 1 2x - 1=2 to 2x = 2 +1 to 2x = 3 /:2 x = 3/2 --- i to jest juz odpowiedź że tym argumentem jest x= 3/2
2 lut 14:31
super: to czyli ze miejsce zerowe jest dobre te co podalas i ten drugie dzialanie gdzie jest wynik - 1 jest dobre tak ?
2 lut 14:35
super: dzieki
2 lut 15:34