mam duzy problem ze zrobieniem tego zadania , prosiłbym zeby ktos mi je zrobił
super: Funkcja liniowa określona jest wzorem y = 2 x - 1
a) wyznacz współrzędne punktów przecięcia się wykresu z osiami układu współrzędnych
b) narysuj jej wykres
c) podaj jej miejsce zerowe
d) dla jakiegoargumentu wartość funkcji wynosi 2 ?
2 lut 13:06
super: moze ktos je zrobi bo ja o tym nie mam bladego pojecia
2 lut 13:44
Bogdan:
Zajrzyj tu obok do działu funkcja liniowa i zrób sam
2 lut 13:46
super: latwo powiedziec jak to umiesz , dla ciebie to pewnie bardzo proste jak drut, dla mnie
bardzo trudne
jesli bym to umial to bym nie prosil zeby ktos mi to zrobil
2 lut 13:52
Bogdan:
Jeszcze raz zalecam Ci, abyś zajrzał do działu "funkcja liniowa", tam znajdziesz
wszystkie potrzebne informacje i rozwiązane przykłady. Wykaż trochę własnej
inicjatywy i nie zasłaniaj się niemożnością swojej inteligencji, nie licz na gotowce.
Podaj swoje rozwiązania, sprawdzimy.
Powodzenia.
2 lut 13:56
Ula z I "b":
Do której klasy chodzisz? . bo ja do pierwszej "b"
Pomogłabym Ci ,ale jeszcze tego nie umiem!
Widzę,że nie za bardzo grzeczny jesteś !
Mnie mamusia uczy,że jak się chce otrzymać pomoc, to trzeba
ładnie poprosić!... a Ciebie tak nie uczyła ?
Pozdrawiam Cię !.... i pamiętaj przysłowie:
" pokorne cielątko .... dwie matki ssie" ( tak mówi mi moja babcia!
.... więc jak ładnie poprosisz ... to napewno ktoś Ci pomoże!
a najlepiej jakbyś chciał aby Ci to wytłumaczyć!
Będziesz już to umiał na przyszłość!
2 lut 14:00
super: ta patrzylem se do tego dzialu i nic poprostu nic nie kapuje
nie umiem tego zrobic
moze ktos pomóc ?
2 lut 14:05
gumiś:
Super!
punkt przeciecia z osią Ox wyznaczysz tak:
y = 2x - 1 podstaw za y=0 i oblicz x
czekam na wynik; ile wynosi ten x ?
2 lut 14:09
super: 0 = 2 x -1 nawet tego nie umiem obliczyc
co mi po tym rownaniu czy co tam jest jak nie umiem go nawet zrobic,wiec wyniku niestety
nie podam
2 lut 14:14
Ula z I "b":
To ty może do przedszkola chodzisz co?
ale nas w przdszkolu już Pani uczyła ,że
2x- 1=0 to 2x = +1 bo po przeniesieniu 1 na prawą stronę
zmieniamy znak - 1 na +1
teraz jak podzielimy przez 2 to
x = 1/2 i to jest miejsce zerowe tej funkcji!
2 lut 14:18
Ula z I "b":
jak chcesz obliczyć współrzedne punktu przeciecia z osią OY
to podstaw za x= 0 i wylicz y ( teraz już chyba wyliczysz ?
policz tak jak nam Pani w przedszkolu tłumaczyła!
Napisz ile wynosi y
2 lut 14:23
super: dzieki za pomoc tylko ze jest to podpunkt c tylko zrobiony
a trzeva wszystkie cztery zrobic
2 lut 14:23
super: no to chyba y wynosi - 1 pewnie zly wynik
2 lut 14:26
Ula z I "b":
Dla podpunktu:
b) aby narysować prostą trzeba miec przynajmniej
dwa różne punkty przez które ta prosta przechodzi!
wybierasz np; x= 2 to y = 2*2 - 1 czyli y= 4-1 to y= 3
masz punkt ( 2,3)
jeszcze jeden np; x= 1 to y= 2*1 -1 to y= 2-1 to y= 1
masz punkt (1,1)
zaznacz teraz te punkty w układzie współrzędnych
i już narysujesz prosta przez te dwa punkty!
do podpunktu
d) wartość 2 to oznacza ,że y= 2
wstawiamy do y= 2x -1 y=2
czyli 2 = 2x - 1
2x - 1=2 to 2x = 2 +1
to 2x = 3 /:2
x = 3/2 --- i to jest juz odpowiedź
że tym argumentem jest x= 3/2
2 lut 14:31
super: to czyli ze miejsce zerowe jest dobre te co podalas i ten drugie dzialanie gdzie jest
wynik - 1 jest dobre tak ?
2 lut 14:35
super: dzieki
2 lut 15:34