rozwiązywanie równań
Roma: |x3+1|=x2+x+1
..
(x3−1)=x2+x+1 dla x3−1≥0 ⇒ x≥1
−(x3−1)=x2+x+1 dla x3−1<0 ⇒x<1
tak.. ?
a potem wg a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) ?
30 sty 19:02
Bogdan:
|x3 + 1| = |(x + 1)(x2 − x + 1)| = |x + 1| * (x2 − x + 1)
x2 − x + 1 > 0 dla każdej wartości x∊R
30 sty 19:05
Bogdan:
Jest |x3 + 1| czy |x3 − 1| ?
30 sty 19:06
Roma: |x3−1| a moja wina źle w przykładzie napisałam sry
30 sty 19:11
Bogdan:
|x3 − 1| = x2 + x + 1
|(x − 1)(x2 + x + 1)| = x2 + x + 1
x2 + x + 1 > 0 dla każdej wartości x∊R
|x − 1| * (x2 + x + 1) = x2 + x + 1 / : (x2 + x + 1),
|x − 1| = 1
30 sty 19:14
Roma: ale nawiązując do 4 linijki
dlaczego tutaj tylko to |x − 1| jest w module
|x − 1| * (x2 + x + 1) = x2 + x + 1 / : (x2 + x + 1), ?
30 sty 19:22
maciej: bo tak jak ci kolega napisal
x2 + x + 1 > 0 dla każdej wartości x∊R
wiec mozna dla tego wyrazenia wartosc bezwzgl opuscic
30 sty 19:25