zad
Kasia: ln(x+1)
f(x)−−−−−−−−
x2
30 sty 18:53
Godzio:
Rzeczywiście, ciekawe zadanie
30 sty 18:54
Kasia: oblicz asymtote pionowa i pozioma
30 sty 18:54
Kasia: wiem
30 sty 18:54
Kasia: moge sobie licznik zamienic na xx czy nei ma sensu?
30 sty 18:54
Godzio: hmmm xx −− a skąd to ?
30 sty 18:55
Kasia: lnIx+1I to inaczej xx
30 sty 19:00
Godzio:
x + 1 > 0 ⇒ x > − 1
x
2 ≠ 0 ⇒ x ≠ 0
D = (−1,0)∪(0,
∞)
Co to oznacza ?
| | In(x + 1) | |
limx→−1+ |
| = ... |
| | x2 | |
| | In(x + 1) | |
limx→0+ |
| = ... |
| | x2 | |
| | In(x + 1) | |
limx→0− |
| = ... |
| | x2 | |
30 sty 19:02
Kasia: ta granica darzy do 0?
30 sty 19:05
Kasia: w lim xx=0 wyszla mi neiwlasciwa czyli 0/0
30 sty 19:11
Kasia: x0=0
30 sty 19:12
Kasia: moze ktos te granice rozwiazac?
30 sty 19:25
Kasia: bo w 2 pierwszych wyszlo mi 0
30 sty 19:27
Kasia: w 3 granicy z x0=−1 wyszlo mi x
i w 2 ostatnich wyszla mi niewlasciwa 0/0
30 sty 19:27
maciej: Godzio:
Co to oznacza ?
To oznacza ze prosta x=0 jest asymptota pozioma (obustronna) tej funkcji
30 sty 19:28
Godzio:
Zgadza się
30 sty 19:28
Kasia: a czy asy.pionowa istnieje w x0=−1?jak wyszlo mi x?
30 sty 19:32
maciej: a sorki w −∞ funkcja nie jest okreslona wiec nie ma co jej badac wiec jet asymptoa
prawostronna
30 sty 19:32
Kasia: i co oznacza zewyszla mi niwlasciwa dla x0=−/+0
30 sty 19:32
Kasia: hm?
30 sty 19:33
maciej: w x=−1 funkcja zmierza do +∞ wiec jest asymptota pionowa(prawostronna)
30 sty 19:34
maciej: w x=0 dostajesz wyrazenie nieokreslone 0/0
trzeba sprobowac je okreslic (de Hospitala moze?
30 sty 19:36
Kasia: a pozioma?
30 sty 19:39
Kasia: a∞/0 to ile? 0?
30 sty 19:40
Kasia: −∞/2?
30 sty 19:41
Kasia: bo wyszli mi najpierw ∞/0 a potem dalej liczylam pochodna i wyszlo −∞/2
30 sty 19:42
maciej: Kasia: a pozioma? (juz bylo)To oznacza ze prosta x=0 jest asymptota pozioma tej funkcji
Kasia: a∞/0 to ile? 0? nieokreslone
Kasia: −∞/2? −∞
30 sty 19:43
maciej: Kasia: bo wyszli mi najpierw ∞/0 a potem dalej liczylam pochodna i wyszlo −∞/2
Do czego to sie odnosi?
30 sty 19:45
Kasia: ok podsumowujac wyszlo mi pionowe

la x
0=−1 wyszlo
12
dla x
0=0+ wyszlo −
∞ i dla x
0=0− tez wyszlo −
∞ dobrze?
30 sty 19:46
Kasia: czyli nie ma asymptoty pionowey w x0=−1?
30 sty 19:47
maciej: x=−1 funkcja zmierza do +∞ wiec jest asymptota pionowa(prawostronna)
30 sty 19:50
maciej: dla x0=0− −∞ dobrze
dla x0=0− +∞
podsumowujac asymptoty pionowe to proste x=0 (obustronna) i x=−1 (prawostronna)
asymptota pozioma to prosta y=0 (prawostronna)
30 sty 19:54
Kasia: dlaczego tylko prawostronna y=0?
30 sty 20:40
Kasia:
30 sty 20:51
maciej: bo dla −∞ funkcja nie jest okreslona
30 sty 20:56
Kasia: noniech bedzie
30 sty 20:58