Proszę o pomoc
Niekumata i to bardzo xD : Uzasadnij , że liczba 2
47+4
24+8
15 jest podzielna przez 13.
Jak mam to uzasadnić?
Bo wynik mi wyszedł 2
187 i nie wiem jak to podzielić na 13

Proszę o pomoc

dzięki
30 sty 18:46
Godzio:
247 + 248 + 245 = 245(22 + 23 + 1) = 245 * (4 + 8 + 1) = 245 * 13
30 sty 18:47
Niekumata i to bardzo xD : A z skąd ten nawias? Gdzie się podziały 2
47 i 2
48 ?
Sorrki może to głupie pytanie, ale nie wiem
30 sty 18:51
Godzio: wyłączyłem 245 przed nawias
30 sty 18:52
Kejt: Godzio wyłączył 245 przed nawias korzystając ze wzoru: ar*as=ar+s (lub do niego
odwrotnego)
30 sty 18:53
Niekumata i to bardzo xD : a już rozumiem ; Mnoże kolejno 2
45*2
2 to wyjdzie 2
47, potem 2
45*2
3 to wychodzi 48
....
O i jak wpiszę 2
45 * 13 to wystarczy na odpowiedz

?
30 sty 18:57
Godzio: Tak
30 sty 19:03
Niekumata i to bardzo xD : Dziękuje
30 sty 19:05