-.-
Kaś.: Znajdź liczbę x, dla której liczby x,x+3,16 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
30 sty 18:42
Bogdan:
Dla ciągu geometrycznego: a1, a2, a3 zachodzi: a22 = a1 * a3
30 sty 18:44
ICSP: Już robię
30 sty 18:44
ICSP: Bogdan jak ty to zrobiłeś

Napisanie już robię zajęło mi około 3s a ty się zmieściłeś w tym
czasie

.
Skoro już podałeś tą własność to już nie ma sensu żebym robił..
30 sty 18:45
Bogdan:
30 sty 18:49
Kaś.: i tak mi coś nie wychodzi. Ale dzięki. ; )
30 sty 18:54
ICSP: To może wpisz tutaj swoje obliczenia a my je poprawimy
30 sty 18:54
Kaś.: te obliczenia to jak nie obliczenia

podobno ma wyjśc 1 v 9 Jedynka wyszła a z dziewiątką
jest problem.
30 sty 19:15
ICSP: Spójrzmy więc :
według twierdzenia
(x+3)
2 = 16x ⇔ x
2 + 6x + 9 − 16x = 0 ⇔ x
2 − 10x + 9 = 0
Δ = 100 − 36 = 64
√Δ = 8
30 sty 19:17
Kaś.: a więc to tak.

a ja to całkiem inaczej zaczęłam robić.. dlatego wyszło jak wyszło. Dzięki po
raz drugi
30 sty 19:21