fizyka
Alexandra: Witam
Ma zadanko do rozwiązania brzmi ono tak
Oblicz prędkość końcową walca o masie 0.25kg staczającego się z równi pochyłej o wysokości 30
cm
. Moment bezwładności tego walca to 0.5 kg * m
2. oraz wykonuje on pod koniec swojego ruchu 8
obrotów w ciągu 1 sek.
wzór wyznaczyłam
2mgh = mv
2+Iw
2
w= 2πf
więc po przekształceniu wygląda on tak
proszę o wynik
30 sty 18:32
t.: banal ze smalcem.rusz glowa,zaparz sobie kawe i zrob 5 pompek i przewietrz pokoj a bedziesz
wszystko wiedziala
30 sty 18:39
Alexandra: tylko zły wynik wychodzi
30 sty 18:41
maxym: podpowiem,cm na m
30 sty 18:43
Alexandra: ujemny pierwiastek wychodzi
30 sty 18:43
Alexandra: g=10
m=,025
h=0,3
i=0,5
w=50,24

bo w=2TTf = 2 * 3,14 * 8
noi wychodzi ujemny pierwiastek jak wiemy
to jest warunek
√a to a >= 0
przeliczył ktos?
30 sty 18:46
Alexandra: co wam wychodzi
30 sty 18:47
Alexandra: pomoże ktos ? porsze
30 sty 18:51
Alexandra: help me
30 sty 18:53
Alexandra: przeliczy ktoś prosze
30 sty 18:58
Alexandra: mi nie wychodzi wynik jakies głupoty . Może zły wzór
30 sty 19:00
t.: a czy to takie wazne te zadanie,zawsze jest np lub mozliwosc ze cie nie zapyta,a jak nikt nie
zrobi to pojdz do jakiegos kujona klasowego grubo przed lekcja fizyczki.
30 sty 19:01
Alexandra: a co ty też nie wiesz ;>
30 sty 19:06
Alexandra: nikt nie pomoże
30 sty 20:55
Alexandra: no niby takie łatwe
30 sty 21:00