matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
JAk?
niebezpiezne zadanko:
lim x→∞ ln(1-x)/x
2 lut 12:57
Basia:
zastosować tw. de l'Hospitala L(x) = ln(1-x) M(x) = x L'(x) = -1 / (1-x) M'(x) =1 L'(x)/M'(x) = -1 / (1-x) → 0 przy x→+
∞
czyli lim L(x) / M(x) =0 x→
∞
2 lut 14:03