x
Karolina: Wykaż, że przynajmniej jedna z liczb naturalnych a, b, c dla których prawdziwa jest równość
a2+b2=c2 jest liczbą parzystą.
30 sty 18:31
Karolina: pomocy z tym zadaniem. proszę.
30 sty 20:34
:): bo nieparzysta do kwadratu to liczba nieparzysta+druga nie parzysta da Ci liczbe parzysta
30 sty 20:43
Bogdan:
Załóżmy, że każda z liczb: a, b, c jest nieparzysta
oraz: a = 2k + 1, b = 2m + 1, c = 2n + 1, k, m, n ∊ N
a2 + b2 = c2 ⇒ (2k + 1)2 + (2m + 1)2 = (2n + 1)2
4k2 + 4k + 1 + 4m2 + 4m + 1 = 4n2 + 4n + 1
2(2k2 + 2k + 2m2 + 2m + 1) = 2(2n2 + 2n) + 1, sprzeczność
bo po lewej stronie jest liczba parzysta, po prawej liczba nieparzysta.
Przyjęte założenie jest nieprawdziwe, więc liczby a, b, c nie mogą być wszystkie.
nieparzyste.
30 sty 20:54