rozwiązywanie równań
Roma: 4|x|3 − |x|2 = 0
czy to będzie
4x3−x2=0 dla x ≥ 0
−4x3+x2=0 dla x < 0
x2(4x−1)=0 dla x ≥ 0
x2(−4x+1)=0 dla x < 0
i dalej już wiem ... tylko czy to jest dobrze ?
30 sty 18:20
Godzio:
|x|
2 = x
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2(4|x| − 1) = 0 ⇒ x = 0 lub 4|x| − 1 = 0 ⇒ |x| = |
| ⇒ x = |
| lub x = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
30 sty 18:21
Godzio: Twoje jest dobrze, ale tak chyba prościej
30 sty 18:22
Godzio:
A właściwie dla x < 0 ⇒ |x|2 = (−x)2 = x2
więc −4x3 − x2 powinno być
30 sty 18:22