Ciąg
ICSP: Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy r jest o 500 mniejsza od sumy
następnych 500 wyrazów ciagu. Oblicz n
Wiemy tylko ze r = 5.
Problem w tym że nie wiem jak zapisać kolejne 500 wyrazów
bo suma pierwszych:
30 sty 17:55
Godzio: To coś pomoże ?
S
n + 500 = S
(n + 1) → (n + 500)
| a1 + an | | an + 1 + an + 500 | |
| * n + 500 = |
| * 500 |
| 2 | | 2 | |
30 sty 17:59
ICSP: Godziu oczywiście już wszytko mi się myli jak pracuję nad zadaniami. Nie wiem czego napisałem
kolejne 500 wyrazów... Oczywiście nie powinno tam być 500 wyrazów tylko n wyrazów.
30 sty 18:02
Godzio:
S
n + 500 = S
(n + 1) → 2n
| a1 + an | | an + 1 + a2n | |
| * n + 500 = |
| * n |
| 2 | | 2 | |
30 sty 18:08
ICSP: Dzięki spróbuje już sam dokończyć
30 sty 18:10
ICSP: Wszystko ładnie powychodziło. Jeszcze raz dzięki
30 sty 18:19
Godzio:
30 sty 18:23
ICSP: Godziu a mógłbyś jeszcze na coś takiego spojrzeć:
Skończony ciąg arytmetyczny ma nieparzystą liczbę wyrazów. Pierwszy wyraz jest równy 2 a
ostatni 42. Suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest o 242 większa od sumy wyrazów o numerach
parzystych. Wyznacz r oraz n
30 sty 18:32
ICSP: Myślę nad czymś takim:
wyraz pierwszy jest nieparzysty oraz ostatni musi być. Wiemy że suma wyrazów nieparzystych jest
równa 242 wiec czy można:
| | 2 + 42 | |
242 = |
| * n gdzie n jest ilością wyrazów nieparzystych. Wtedy n = 11. Skoro ilość |
| | 2 | |
wyrazów nieparzystych wynosi 11 to ilość wyrazów parzystych musi być równa 10.
Tylko nie wiem czy można tka zrobić.
30 sty 18:35
Godzio:
Moim zdaniem to powinno wyglądać tak:
a
1 = 2
a
2n + 1 = 42
S
2n + 1 − 242 = a
2 + a
4 + ... a
2n
a
1 + a
2 + a
3 + ... + a
2n + a
2n + 1 − 242 = a
2 + a
4 + ... + a
2n
a
1 + a
3 + a
5 + ... + a
2n + 1 = 242
| a1 + a2n + 1 | |
| * (n + 1) = 242 |
| 2 | |
22(n + 1) = 242
n + 1 = 11
n = 12
2n + 1 = 25 wyrazów, r można już wyznaczyć z a
2n + 1
30 sty 18:42
ICSP: Oczywiście podam ci odpowiedzi :
n = 21 i r = 2.
30 sty 18:47
Godzio:
Nie no jasne, n + 1 = 11 ⇒ n =
10 
2n + 1 = 20 + 1 = 21 wyrazów
30 sty 18:50
Godzio:
Ale wydaje mi się że tak jak ty to zrobiłeś to też jest dobrze, ja może to trochę uogólniłem
30 sty 18:51
ICSP: Trochę
30 sty 18:53
ICSP: Godziu a pomożesz jeszcze przy tym? W ciągu geometrycznym suma trzech początkowych wyrazów jest
równa 2 a suma ich kwadratów 12. Wyznacz ten ciąg. Ułożenie układu równań z trzema to nie
problem. Problem jest w rozwiązaniu tego układu
30 sty 19:09
Eta:
2, −2, 2 ,.......
q= −1 , a=2
{ a(1+q+q2)=2
{ a2( 1+q2+q4)= 12
rozwiąż ten układ równań ........ otrzymasz q= −1 , a= 2
30 sty 19:39
ICSP: Dzięki Eta
30 sty 19:44