Wykaż, że ....
Matheo: Mam problem z tymi zadaniami typu wykaż:
1. Wykaż że jeśli a1/b1 = a2/b2 = ... = an/bn i b1 + b2 + ... + bn ≠0
to a1 + a2 + ... + an / b1 + b2 + .... + bn = a1 / b1
2. Wykaż, że suma sześcianów dwóch różnych liczb dodatnich jest większa od iloczynu ich
sumy i ich iloczynu
3. Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b,c prawdziwa jest nierówność
a2 + b2 + c2 ≥ ab + ac = bc
Będę wdzięczny za pomoc
2 lut 12:35
Bogdan:
Posługuj się nawiasami przy pisaniu ułamków, bez nich Twój zapis jest niejasny.
Czy w 1. ma być: (a1 + a2 + ... + an) / (b1 + b2 + .... + bn) = a1 / b1
Czy w 3. ma być: a2 + b2 + c2 ≥ ab + ac + bc
2 lut 12:55
Matheo: Tak, w obu tak ma być, w 3 popełniłem literówkę, sorry za małą czytelność
2 lut 12:59
Bogdan:
1.
a1/b1 = a1/b1 → a1 = (a1/b1) * b1
a2/b2 = a1/b1 → a2 = (a1/b1) * b2
a3/b3 = a1/b1 → a3 = (a1/b1) * b3
.......
an/bn = a1/b1 → an = (a1/b1) * b1
Do podanego niżej wyrażenia wstaw w miejsce a1, a2, a3, ... , an
wyrażenia wyżej wyznaczone, wyłącz w liczniku przed nawias (a1/b1)
i skróć licznik z mianownikiem
a1 + a2 + a3 + ...... + an
--------------------------------------
b1 + b2 + b3 + ...... + bn
2 lut 13:21
Bogdan:
2.
x > 0, y > 0, x ≠ y
Wykazać, że x3 + y3 > (x + y) * xy
Korzystamy z wzoru skróconego mnożenia a3 + b3 = (a + b)(a2 - ab + b2)
x3 + y3 = (x + y)(x2 - xy + y2)
(x + y)(x2 - xy + y2) > (x + y) * xy
(x + y)(x2 - xy + y2) - (x + y) * xy > 0
(x + y)(x2 - xy + y2 - xy) > 0 → x2 - 2xy + y2 > 0 → (x - y)2 > 0
Ponieważ x > 0 i y > 0 i x ≠ y i (x + y) > 0
Kwadrat dwóch różnych liczb dodatnich jest dodatni, co kończy uzasadnienie.
2 lut 13:40
Bogdan:
3.
Spróbuj teraz sam.
Wskazówka:
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc
2 lut 13:45
Matheo: Dziękuję za rozwiązania tych dwóch zadań. W trzecim robiłem tak:
2(a2 +b2 + c2) ≥ 2(ab + ac + bc)
2(a2 +b2 + c2) - 2(ab+ ac + bc) ≥0 /:(-1)
-2(a2+b2+c2) + 2ab + 2ac + 2bc ≤0
raczej źle ale nie wiem co teraz zrobić aby dojść do tego wzoru (a+b+c)2
2 lut 16:29
pixi:
Podpowiem Ci !
a2 +b2 +c2 = ( a+b+c)2 - 2ab - 2ac - 2bc
czyli
a2 +b2 +c2 ≥ ab +ac + bc
( a+b +c)2 - 2ab - 2ac - 2bc ≥ab +ac +bc
(a +b +c)2 ≥ 3ab +3ac +3bc / 3
(a +b +c)2/3 ≥ab +ac + bc co kończy dowód
2 lut 16:41
ziom: Ty frajerze to było źle zrobione!
12 paź 12:16